Gewrichtspijn.

Gewrichtspijn is het hebben van pijn aan je gewrichten: Bewegen is pijnlijk, opstaan kan moeilijk zijn en je gewrichten voelen niet soepel aan zoals normaal.
Gewrichten zijn de verbindingen die tussen de botten zitten. Ze zitten in heel het lichaam. Bij elke beweging die gemaakt wordt, worden ze gebruikt. Als ze onder- of overbelast worden, kan lichte tot zeer sterke pijn ontstaan. Het kan zijn dat er pijn is aan een enkel gewricht, maar de pijn kan ook in meerdere gewrichten gevoeld worden. Ook kan het zo zijn dat de pijn niet op één specifieke plaats is aan te wijzen. Pijn in bijvoorbeeld een schoudergewricht kan uitstralen tot in heel het arm.

Meest voorkomende soorten gewrichtspijn.

Er zijn verschillende soorten gewrichtspijn. Deze zijn te onderscheiden in chronisch en niet-chronisch. Voorbeelden van niet-chronische gewrichtspijn zijn gescheurde gewrichtsbanden, ontwrichting, beter bekend als een arm of been uit de kom en tot slot een verstuiking, waarbij de gewrichtsbanden overrekt of verzwikt zijn. Als de gewrichtsbanden zijn verzwikt of overrekt, zijn de gewrichtsbanden gescheurd, waardoor het bot niet meer normaal in het gewricht zit. Het gewricht kan niet meer bewegen doordat het is opgezet.

Er zijn ook een aantal chronische vormen van gewrichtspijn. Twee vormen worden veroorzaakt door ontstekingen in de gewrichten, namelijk reumatoïde artritis en jicht. Een derde vorm is artrose. Artrose is het gevolg van slijtage aan de gewrichten. De laatste komt veelal voor bij ouderen, omdat deze groep hun gewrichten te weinig gebruikt of bij sporters en mensen met overgewicht. Bij de laatste twee worden de gewrichten te zwaar belast.

Gewrichtspijn: Oorzaken.

Gewrichtspijn kan vele oorzaken hebben. Een bekende oorzaak is overbelasting. Door overmatig sporten kunnen er blessures ontstaan. Ook kan gewrichtspijn veroorzaakt worden doordat het vocht, synoviale vloeistof genoemd, tussen de gewrichten verminderd. Een andere oorzaak, al eerder genoemd, is het te weinig gebruiken van de gewrichten. Als gewrichten te weinig gebruikt worden, wordt ook het kraakbeenoppervlak niet voldoende gebruikt. Het gevolg is dat er minder kraakbeen in het gewricht wordt aangemaakt, waardoor er pijn ontstaat.

Een laatste bekende oorzaak is slijtage. Slijtage, wat veelal bij ouderen voorkomt, zorgt ervoor dat de aanwezigheid van kraakbeen in het gewricht verminderd. Als er niet voldoende kraakbeen meer aanwezig is, zullen de botten tegen elkaar aan schuren. De gewrichten krijgen hierdoor een andere structuur en vorm en de functionaliteit van het gewricht wordt minder. Dit gaat gepaard met gewrichtspijn.

Behandelingen tegen gewrichtspijn.

Gewrichtspijn kan behandeld worden, maar het is beter om het te voorkomen. Dit kan gedaan worden door de gewrichten goed in beweging te houden. Voordat de gewrichten intensief gebruikt gaan worden, is een opwarmoefening van groot belang. Goede voeding is ook erg belangrijk. Vooral vitamine C draagt bij aan het verbeteren van het kraakbeen. Tot slot is overgewicht erg belastend voor de gewrichten en kan dit dus het beste zoveel mogelijk vermeden worden.

Als de gewrichtspijn reeds aanwezig is, is het belangrijk om het gewricht voldoende rust te geven. Er kan een paracetamol tegen de pijn worden ingenomen. Als de gewrichten niet ontstoken zijn, kan een warmte kompres of een warm bad de pijn verlichten. Is het gewricht wel ontstoken, dan kan er het beste gebruik gemaakt worden van een koud kompres. Een ontsteking is in het gewricht is te herkennen aan een rood en warm gloeiend gewricht. Houdt de pijn langer aan, dan moet er een dokter geraadpleegd worden. Indien de gewrichtspijn echt ernstig is of chronisch, zult u in de meeste gevallen worden doorverwezen naar een specialist. Deze zal voor een verdere behandeling zorgen met eventueel medicatie.