Wat is reuma?
Over reuma bestaat veel verwarring. Eerst willen we deze even uit de weg helpen. Reuma wordt frequent aangehaald wanneer iemand veel pijn en stijfheid heeft in de gewrichten en spieren. Een aandoening wordt frequent onder de noemer reuma geplaatst, als het om een ontstekingsreuma gaat.
Reuma is echter een verzamelnaam voor zeker 200 verschillende ziekten. Het gaat dus om alle ziekten en aandoeningen die pijn en/of misvormingen veroorzaken in de gewrichten, de gewrichtskapsels, de spieren, de pezen, de slijmzakjes en het bot.
Kortweg: alle aandoeningen van het voortbewegingsapparaat.
Vier verschillende groepen.
Reuma kan onderverdeeld worden in vier grote groepen:
- De ontstekingsreuma’s of artritis en de systeemziekten
- De artrosen of slijtagereuma's
- De weke delen reuma's (de reuma's buiten de gewrichten)
- De reuma's van het skelet
Ontstekingsreuma
Een ontstekingsreuma treft voornamelijk de gewrichten, maar ook de pezen. In enkele gevallen kunnen ze ook organen treffen. Ontstekingsreuma gaat meestal gepaard met pijn, zwelling, warmte, krachtvermindering en/of stijfheid van één of meerdere gewrichten.
De aandoening kan acuut of chronisch zijn maar kan wel opgespoord worden via een bloedonderzoek. Er zullen meestal afwijkingen terug te vinden zijn zoals bloedarmoede, een ijzertekort of een verhoogde bloedbezinkingssnelheid.
Artritis is een algemene benaming die aan ontstekingsreuma’s wordt gegeven. De aandoening reumatoïde artritis valt hier ook onder. Andere voorbeelden die onder deze categorie vallen zijn:
- Ziekte van Bechterew)
- Psoriatisch reuma
- Jicht
- Pseudo-Jicht
- Lupus
Afhankelijk van de ziekte, kan de behandeling bestaan uit geneesmiddelen (tegen pijn en ontsteking), kinesitherapie of bewegingsoefeningen, of een dieet.
Slijtagereuma
Slijtagereuma of artrose is een aandoening die voorkomt aan het kraakbeen. Concreet betekend het dat het kraakbeen verslijt: Dit komt omdat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden.
Door deze slijtage van het gewrichtskraakbeen en een vermindering van de schokabsorberende vloeistof in de gewrichten (synovium) kunnen botten over elkaar schuren, wat veel pijn kan veroorzaken.
Bij artrose is er geen ontsteking van het gewrichtsvlies zoals bij artritis wel het geval is. De behandeling zal veelal bestaan uit een pijnstillende behandeling, omdat er geen concrete genezende behandeling mogelijk is. Deze aandoening kan men ook niet opsporen via een bloedonderzoek.
Overbelasting van de gewrichten (door bijvoorbeeld sporten), een slechte houding of zwaarlijvigheid zijn oorzaken van artrose.
Weke delen reuma
Bij de ‘weke-delen’ reuma zullen voornamelijk de omgeving rondom het gewricht worden aangetast. Denk hierbij dan aan spieren, pezen en slijmzakjes. Deze aandoening kan niet via het bloed worden opgespoord.
De meest bekende aandoening onder deze categorie is ongetwijfeld de tenniselleboog. Hieronder volgen nog enkele voorbeelden van gewrichtsaandoeningen die binnen deze rubriek horen:
- Lumbago (lendenverschot)
- Ischias
- Pols tunnel syndroom
- Periarthritis van de schouder
De reuma's van het skelet
Botontkalking (osteoporose) is een aandoening die onder deze rubriek valt. Het treft voornamelijk mensen op latere leeftijd en vooral vrouwen na hun menopauze.
Aandoeningen binnen deze rubriek kunnen soms genezen worden, het hangt af van welke aandoening je precies last hebt. Ze kunnen ook niet altijd worden opgespoord via een bloedonderzoek.
Andere voorbeelden van aandoeningen die onder de reuma’s van het bot vallen zijn:
- Osteoporose
- Ziekte van Forestier
- Ziekte van Paget
Slotwoord
Dat reuma een ziekte is die enkel ouderen treft is een misvatting. Afhankelijk van de aandoening, kan het zelfs zijn dat kleine kinderen last hebben van een vorm van reuma.
Ook jonge volwassenen kunnen al vroeg geconstateerd worden met reuma, bijvoorbeeld als gevolg van teveel sporten, een slechte houding of zwaarlijvigheid.
Raadpleeg dus steeds je huisarts als je klachten ondervindt. De huisarts zal de eerste schakel zijn in het proces aangezien hij/zij je naar aanleiding van de klachten die je hebt kan doorverwijzen met de juiste specialist.