Symptomen van jicht.

Jicht ontstaat eigenlijk plotseling, ook al is het een proces dat al langer aan de gang is alvorens je de eerste last kan ondervinden.

De eerste aanval wordt ook wel een acute gewrichtsontsteking genoemd. Deze vindt meestal plaats in het gewricht van je grote tenen. Echter kan het ook in andere gewrichten optreden. Je ervaart hevige pijn wanneer je te maken krijgt met jicht.

Jicht is een aandoening die uitgelokt kan worden. Dit kan door overmatig eten en het drinken van alcohol. Hierdoor kan een jichtaanval eerder in gang worden gezet. Bij jicht kunnen verschillende gewrichten ontstoken raken, zoals de enkels, polsen, vingers en de knieƫn. Zoals eerder vermeld vindt de eerste aanval vaak plaats in de grote teen. Je ervaart dan veel pijn en het gewricht wordt ook dikker.

jicht voetHet gewricht zal ook warmer aanvoelen en je kunt de grote teen minder goed bewegen (en het doet vaak ook pijn als je gaat bewegen). De huid wordt vaak felrood en is strak gespannen waardoor dit erg veel pijn kan veroorzaken. Een aanval kan plotseling optreden. Misschien is er in de avonduren niets aan de hand, maar wanneer je opstaat heb je erg veel pijn. Jicht kan ook plaatsvinden in de pezen en de slijmbeurzen. Omdat jicht wordt veroorzaakt door neergeslagen kristallen, kan het zijn dat dit jichtknobbels worden. Dit wordt ook wel tofi genoemd. Deze kunnen ontstaan bij de ellebogen, de tenen, de vingers en aan de buitenrand van de oorschelp.

Je zal verschillende klachten ondervinden wanneer je een jichtaanval krijgt. Zo is er in eerste instantie de pijn aan de basis van de grote teen of een ander gewricht en de roodheid van de huid, maar ook koorts en misselijkheid met braakneigingen kunnen een signaal zijn.

Alle artikelen over Jicht:

Wat is jicht? | Jicht symptomen | Jicht diagnose | Jicht behandelen