Jicht diagnose stellen.

Er kan niet zomaar worden gezegd, je hebt jicht of je hebt geen jicht. De arts zal een aantal onderzoeken doen. Er worden bijvoorbeeld bloedonderzoeken gedaan. Maar allereerst wordt er gevraagd naar de klachten. Dit noemen we ook wel de anamnese.

Als de arts een vermoeden heeft van jicht kan er een gewrichtspunctie worden gedaan. Hierdoor kan worden onderzocht of dat de gewrichtsontstekingen worden veroorzaakt door neergeslagen urinezuurkristallen. De arts neemt dan een naald en daarmee wordt vocht uit de ontsteking gezogen. Het vocht wordt onderzocht onder een speciale microscoop. Er wordt vaak aanvullend bloedonderzoek gedaan, er wordt dan gekeken naar de waarden van je urinezuur, de bezinking, je cholesterol en de nierfunctie.

Alle gegevens worden verzameld en worden door de arts bekeken. Aan de hand daarvan kan worden vastgesteld of dat er wel of geen sprake is van jicht. Met behulp van röntgenfoto’s kan er tenslotte ook worden gekeken of er geen schade aan botten en gewrichten is opgetreden.

jicht hand

Alle artikelen over Jicht:

Wat is jicht? | Jicht symptomen | Jicht diagnose | Jicht behandelen