Gewrichtsaandoeningen.

Gewrichtsaandoeningen bestaan in vele vormen. De oorzaken kunnen verschillen en soms moeilijk te achterhalen zijn. We beschreven enkele veelvoorkomende gewrichtsaandoeningen in de hoop dat het u kan helpen. Raadpleeg altijd een arts alvorens u actie onderneemt.

Reuma:

Eerst willen we alle verwarring uit de weg helpen: REUMA is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende aandoeningen aan aan gewrichten, spieren en pezen. Het gaat om alle aandoeningen van het voortbewegingsapparaat. Binnen de rubriek reuma kunnen we vier verschillende soorten onderscheiden. Lees hier meer over reuma

Vormen van gewrichtsaandoeningen:

Artritis

Artritis is een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen (bijvoorbeeld reumatische artritis), verwondingen of bacteriƫle infectie (septische artritis).
Meer over artritis | Artritis behandelen en voorkomen | Artritis diagnose

Artrose

Artrose wordt in de volksmond ook wel gewrichtsslijtage genoemd. Artrose ontstaat doordat er meer gewrichtskraakbeen verloren gaat dan er door het lichaam geproduceerd kan worden. Het kraakbeen verslechtert en soms verdwijnt het helemaal. Bijgevolg vermindert ook de vloeistof (= synovium) in het gewricht. Deze vloeistof is nodig om het gewricht soepel te laten draaien en om schokken te absorberen.
Meer over artrose

Jicht

Jicht is een reumatische aandoening die plotseling kan opduiken en pijn met zich kan meebrengen. Diverse factoren kunnen aan de oorzaak liggen zoals overgewicht, purinehoudende voeding, alcoholgebruik, ... maar ook de erfelijkheidsfactor, gebruikte medicatie en leeftijd speelt een rol.
Meer over jicht | Jicht symptomen | Jicht behandelen | Jicht diagnose