Artritis behandelen en voorkomen.

Zowel als artrose is ook artritis nog altijd niet te genezen. De pijn en andere vervelende symptomen verzachten is wel mogelijk.

Artritis behandelen.

De behandeling bestaat eigenlijk uit drie delen. Het is belangrijk om na te gaan wat de oorzaken zijn van de artritis, omdat deze oorzaken moeten bestreden worden met medicatie. Oorzaken van artritis kunnen bijvoorbeeld infecties of allergie├źn zijn.

  • Ontstekingsremmers: moeten de ontsteking van de gewrichten tegengaan;
  • Pijnstillers: moeten de soms hevige pijn zoveel mogelijk verzachten;
  • Operatief ingrijpen: bij ernstige beschadiging van de gewrichten kan er operatief worden ingegrepen. Daarbij wordt dan meestal de beschadigde binnenbekleding van de gewrichten weg genomen, worden de betrokken gewrichten vast gezet of worden de betrokken gewrichten vervangen door een prothese. Reumachirurgie komt ook ter sprake wanneer het gaat om voetvervormingen.

Sowieso moet ook het ontstoken gewricht ontzien worden van de last, hetgeen men gewrichtsbescherming noemt. Een ergotherapeut kan je adviezen verstrekken om je gewrichten maximaal te beschermen. Leven in een droog en mild klimaat doen de klachten vaak ook wat afvlakken.
Een gewone sauna is niet altijd een goed idee. Het kan zorgen voor een quasi onmiddellijke afname van de symptomen (minder pijn, minder stijf en meer beweeglijkheid), maar na 12 uur komen de symptomen terug en volgens een onderzoek is de pijn dan zelfs heviger. Een infrarood sauna is dan misschien een iets beter idee, maar er is geen enkel onderzoek dat uitwijst of dit extra effecten zou kunnen hebben.

Artritis voorkomen.

Een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, ook als je reuma of artrose hebt. Met een gezonde voeding blijft u goed op gewicht en krijgt u meestal voldoende voedingsstoffen binnen. Het is natuurlijk onzin te geloven dat je artritis volledig kan voorkomen met een gezonde voeding, maar het helpt wel mee. Vooral in de strijd met jicht is ene gezonde en evenwichtige voeding uiterst belangrijk. Goede veetten zijn ontstekingsremmend, dus om die reden kan je regelmatig vette vis eten die rijk zijn aan omega-3 vetzuren. Plantaardige eiwitbronnen bevatten minder ontstekingsbevorderende vetten in tegenstelling tot dierlijke eiwitten. Eenmaal in de week vegetarisch eten kan je dus ook verder helpen. Een dieet op basis van fruit, groenten, granen en bonen lijkt ook nuttig voor de preventie bij artritis, de inname van vitaminen mag je dus niet vergeten.

Roken heeft ook invloed op het al dan niet ontwikkelen van artritis. Roken is nefast voor de longen, het hart en de bloedvaten maar de schadelijke stoffen in rook kunnen ook bijdragen tot gewrichtsontstekingen. Rokers vertonen ook een minder goed effect op de medicijnen.